Blog

Blog

Binnenkijken-reportages in De Zondag

  03 / 01 / 2021
picture

De Zondag pakt sinds half december 2020 uit met binnenkijken-reportages. We hebben de toestemming om bij bouwheren van mooie nieuwbouwprojecten of renovaties binnen te gluren.
De architect licht de originele, creatieve of technische invalshoek toe. Zo krijgt de lezer gerichte tips die hij voor zijn/haar nieuwbouw of renovatie kan toepassen.
De meest recente reportage is deze van 3 januari 2021, waarin we een kijkje nemen in een gerenoveerde woonst in Brasschaat. De insteek van dit verhaal ligt bij anders renoveren, slimme keuzes maken, leuke oplossingen bedenken en zo waar mogelijk budget besparen, zonder in te boeten aan kwaliteit of esthetiek. Dat is het doel van renovatie-experte Carolien Berckmans. De renovatie van haar eigen woning is een mooi voorbeeld.
In het boek ‘Anders renoveren’ vind je naast leuke do pagina’s, mooie beelden en vele tips ook gemiddelde prijzen van standaard renovatiewerken. ‘Anders renoveren’ is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 24,99 euro.

Nieuwbouwzondag gaat coronaveilig door

  25 / 10 / 2020
picture

Bouwplannen? Investeren in nieuwbouw?
Kom dan zeker een kijkje nemen op Nieuwbouwzondag. Op 25 oktober openen meer dan 300 projecten speciaal voor jou hun deuren.
Waarom bouwen we minder vaak zelf? Waarom is kopen op plan interessanter? En waarom moeten we duurzaam omgaan met bouwmaterialen? Bekijk naast de interessante nieuwbouwprojecten ook interessante artikels en tips over bouwen, kopen en lenen op www.nieuwbouwzondag.be
De volgende editie staat gepland in het voorjaar, op 25 april 2021.

Investeren in vastgoed

  01 / 11 / 2019
picture

Investeren in vastgoed blijft interessant



Beleggen in vastgoed om te verhuren, moet je met de nodige kennis doen. Vooraf rijzen er heel wat vragen. Ga je voor een woning of appartement, een nieuwbouw of renovatie en waarmee moet je nog zoal rekening houden? Om tot een optimaal resultaat te komen laat je je best begeleiden door een expert. Dewaele Vastgoedgroep geeft deze maand november investeringstips in Steps.

De woonbonus en zijn omstreden verdwijning heeft geen effect op de beleggingsmarkt, toch niet voor de belegger zelf want de woonbonus bestond eenmaal alleen voor de koper die zijn woning bewoont. Toch zal de woonbonus zijn effect hebben op de vastgoedmarkt. Doordat de woonbonus budget van bouwheren wegneemt, zulle mensen moeite ondervinden om een budget voor aankoop of nieuwbouw bij elkaar te sprokkelen. Dat betekent dat deze kandidaat-bouwheren zich langer op de huurmarkt zullen blijven begeven, een ideaal publiek voor jouw belegging.

Meerwaarde vs rendement

“Illusies moeten we ons niet maken. De tijden van geld binnenrijven is voorbij. Beleggen doe je vandaag omwille van het interessante rendement tussen de 2,5 à 3 procent, maar vooral omwille van de meerwaarde. Een nieuwbouwappartement bezit omwille van zijn nieuwe staat een grotere meerwaarde wanneer je de woning zou willen doorverkopen. Een gemiddeld rendement van 2,5 à 3 procent wordt mee bepaald door de snelheid waarmee je het pand kunt verhuren. Te veel investeerders pinnen zich vast op het huurbedrag dat ze willen binnenrijven. Maar als je appartement leeg staat, heb je niets. Beter dat je appartement een bewoner heeft dan dat je op zoek gaat naar een huurder die 50 euro meer kan betalen. Ga er van uit dat de gemiddelde Vlaming de huur moet kunnen betalen, zo’n 650 à 700 euro per maand.

Koop in de stad

Je wilt natuurlijk dat er zo snel mogelijk een huurder zich aandient. Dan is het logisch dat je eerst koopt op een plek waar de vraag naar huurpanden groot is. De stad is hierbij de meest logische keuze. Hoe dan ook is de huurder voorstander om zich van uit zijn thuis gemakkelijk te verplaatsen. In de stad tref je ook gemakkelijker een verschillend doelpubliek: zowel jongeren die nog geen eigen huis hebben, als een ouder koppel dat opnieuw naar de stad trekt.

Appartement of een ander type woning?

Meteen komen we zo uit bij het type woning. Beleg je in een assistentiewoning of studentenkot, dan weet je dat het publiek hier beperkter is. Goed in de markt liggen het nieuwbouwappartement, gerealiseerd binnen de huidige EPB-normen, liefst met één of twee slaapkamers. Qua afwerking komt dat neer op neutrale materialen. Liefst van al is de woning ook gewoonweg al in orde. Een huurder zal er zelf niet veel werk in stoppen.
Het hele artikel lees je in Steps magazine editie november.